Nabi Nikmat Terbesar & Berkat Selawat Ke Atas Baginda

Posted by yusmEa Labels: ,

Assalamualaikum semua..

Baru je td hujan turun sekejap kt sini. De guruh lagi..mcm kt Msia pulak rasa. Tapi kejap je hujan. Smbil2 layan cuaca uh redup n mendung ni, aku sempat la dgr rakaman kuliyyah kt Kuliyah Dot Net. Topik yg aku dgr td ialah psl berkat selawat ke atas Nabi SAW. Semua org pun mesti tau kn kte disuruh selalu berselawat ke atas Nabi. Sapa yg selawat kt Nabi, memuliakan Nabi, insya Allah akan mendapat sesuatu dr Baginda kt akhirat kelak.

Contohnya mcm Abu Lahab, bapa saudara Nabi yg mmg la sgt terkenal sbb dia sgt2 memusuhi Nabi SAW. Tapi, sebab masa kelahiran Nabi, bila dgr je yg anak saudaranya tu dah lahir, dia adalah org yg sgt gembira dgn berita tu. Abu Lahab smpai memerdekakan hambanya Thuwaibah bila dpt tahu Nabi dah lahir. Walaupun status Abu Lahab ni mmg sgt dicela seperti yg semua org dah tau, tapi disebabkn kegembiraannya waktu dpt berita kelahiran Nabi, maka Allah telah melayakkan Abu Lahab mendapat minuman drpd celah ibu jari dan jari telunjuk Nabi setelah dia mati pada setiap hari Isnin, iaitu time hari Nabi lahir. Betapa mulianya siapa shj yg memuliakan Nabi. Tu baru gembira sbb Nabi lahir, klu kte rajin selawat, apatah lagi kn.

Mengikut Ustad yg memberi ceramah, cuba kte tgk..Nabi lahir pd hari Isnin. Kalau ikutkan. org Arab xkenal hari Isnin ni berbanding hari2 lain mcm hari Jumaat (penghulu segala hari), hari Sabtu (hari kebesaran Yahudi), hari Ahad (hari kebesaran Nasrani), hari Assyura dan sebagainya. Even bulan kelahiran Nabi, Rabiul Awal pun xdela sehebat bulan2 lain mcm Rejab, Muharam, Zulkaedah semua tu. Tapi kenapa Nabi dilahirkan pd hari Isnin, dlm bulan Rabiul Awal. Tu semua hanya Allah SWT yg Maha Mengetahui sebabnya. Tapi, mengikut para alim yg lebih bijaksana, ini semua berlaku krn Allah nak memuliakan Nabi SAW dgn cara yg tersendiri. Dgn erti kata lain, tmpt, waktu dan keadaan ms Nabi dilahirkan tu jadi mulia kerana Nabi SAW. Masa kt Toshiba dulu, ustaz yg ajar kami setiap hari Khamis tu selalu kata, Madinah takkan se'famous' skrg ni klu tak kerana Nabi. Yela.Madinah dulu, apa pun xde..kering kontang. Skg, Madinah jd tmpt yg menjadi tumpuan umat Islam setiap tahun. Hebatkan Nabi kte.

Jadi, ingatan utk aku dan jgk utk semua..sebab aku ni pun, bukanlah rajin mana nk bgn solat sunat tgh mlm. Solat sunat lepas solat wajib pn kdg2 je buat. Ngaji..klu rajin je br la nk baca byk2 ayat satu hari. Nak khatam sehari tu mmg xmampu la kot. Jadi salah satu cara kte nk peroleh keberkatan dan syafaat Nabi kat akhirat nanti..bykkanlah selawat ke atas baginda. Paling2 koman pun..after solat tu..selawat la. Nyanyi mcm kumpulan Raihan tu..hehe.

Moga2 kte sama2 berusaha utk menjadi insan yg lebih baik dan cemerlang. :)

4 comments:

  1. アヌム ちゃん

    Nice sharing yus..love this entri :)

  1. yusmEa

    same2 kte brusaha k!

  1. ✿puteri✿

    salam,jejln kt sini.

  1. Aisha Mohamood

    insyaAllah.sama2 la kita ;)

Post a Comment