マザークラス前期 (Mother Class 1)

Posted by yusmEa Labels:

Konnichiwa minna!

Br je blk dr mother class kt klinik bersalin yg aku selalu pergi tu. Bagus jgk ade kelas mcm tu. Especially utk org yg mcm aku ni..jauh dr mama & keluarga yg lain. Nk tnya mcm2 bole je tnye kat situ. Mcm2 maklumat dpt dr doktor & nurse yg bg talk harini.

Mula2 smpai..dpt la mcm2 bnd sprt air kotak green tea, ptu buku guidance utk ibu mengandung, mcm2 lg la. Patu, kena amek gmbr. Peace!! Bile semua da ade..maka kami pun duduk la kat atas bantal yg selalu kte tgk kt drama2 Jepun ke tu kn. Tak ramai pun..ade 4 org je. Hehe..patutnya ade 6 org kot..tp xdtg pulak. Kelas ni sbnrnye ikut tarikh kte nak deliver. Jadi kami2 yg ade td semua nya nk 出産 bulan Oct.

First of all..ade sorg nurse bg talk. Psl perkembangan baby n mommy. Patu ade la mcm2 peringatan kt semua bakal ibu supaya tak bertambah berat badan melebihi yg sepatutnya. Utk org yg BMI normal..plg byk pun kena tmbah 9 kg time mengandung. Gulp! Bole kana..skg pun dah naik hmpir 4 kg. Nurse ni ckp jugak psl brg keperluan time nk 入院 (masuk hospital) nnt. Ichiyo dorg da bg da list before ni tp dia cite lebih kuwashi la spy lebih phm.

Next, nurse kedua pulak masuk terangkan psl pemakanan ibu mengandung. Ade satu konsep pemakanan yg dia kasi n suruh ibu2 mengandung ni mkn setiap hari. "ま・ご・た・ち・は・や・さ・し・い・く・な"

                                     ま ー 豆 (mame),kekacang

                                     ご - ごま(goma),bijan

                                     た - 卵 (tamago),telur

                                    ち ー 乳 (chichi),tenusu

                                    は - わかめ (wakame), kind of seaweed

                                    や - 野菜 (yasai), vegetables

                                    さ - 魚 (sakana), ikan

                                    し - しいたけ (shitake), cendawan

                                   い - いも (imo), potato

                                   く - 果物 (kudamono), fruits

                                  な - なす?? (nasu), terung (hehe..yg ni tak sure..sebab terberangan time sensei sebut.rs cm dgr nasu.)

Seboleh2nya..kena ade bnd2 ni setiap hari. Wah2..byk nak kene tambah ni. Hehe..ganbare!! Kena berusaha supaya baby ngn mommy sehat kn. 揚げ物 (deep fry) klu bole..seminggu 2 kali je plg byk. 

Patu..masuk pulak sensei refleksologi. Disebabkn xramai org..dia bt demo kt semua org. Guna mcm bnd bakar ptu ade asap. Letak kt kaki..atas sikit dr buku lali..ngn jari keliking dua2 kaki. Kalau rasa pns..mksdnya..urat saraf semua ok la..xde mslh. Klu xrs pns tu yg bahaya. Mksdnya ade bnd tak betul. Kebanyakan org rs xpns kt jari keliking tu. Aku belah kanan rs pns, belah kiri yg xrs. Lagi pun aku selalu sakit bonot. Bila nk tido especiallynya..skt la sgt. Xleh nak kalih sana sini. Tapi..saikin rajin urut2 tapak kaki. Dah kurang rasa sikit. Sensei tu kata..klu sakit..bole dtg jmpe die. Or bole jgk bt kat rumah. Tp aku terlupe nk tnye mne nk dpt bnd alah tu. Nnt Sabtu ni check-up nk tnye la. Bole try buat kt rumah. Klu buat byk kali..sensei tu kata bole baik. Kena try ni..

Last sekali..masuk la pulak sensei yoga. Kt hospital ni mmg ade sediakan kelas yoga utk ibu mengandung. Ktrg disarankan join sebab ramai yg join bg feed back yg baik after bersalin. Doktor pun kate..org yg xbuat yoga dgn bt, berbeza sgt time nk lahirkan baby. Ermm..nk try jgk la. Rsnya..bnd ni more kpd kena byk exercise sebelum deliver kot. Mybe kena rajin gerak2 bnd kt rumah ke. Yoga ni bole dtg dgn partner wktu weekend. Hehe..nk ajak en suami pergi. Bole la sme2 rs suka dan duka bersenam ni.

Best la kelas ni. Byk tambah ilmu. Nnt ade second time punye bulan Ogos. Aku pun kena byk brusaha supaya xmkn bnd2 yg xberapa sihat. En suami..sila support saya selalu ye. Hehe..Kpd bakal2 ibu yg baca ni..mybe bole take note n try jgk kot. Sama2 kte kongsi ilmu ek

5 comments:

  1. Liyana Safra Zaabar

    bestnya duk jepun

  1. MYA EL QAYREENA AZRYAN

    wahhh bole bljar nikh bahasa ejpon...ehehehe

  1. アヌム ちゃん

    bestnye ada kelas camtu..tekke eh :) semoga mommy dan baby dua2 sihat~

  1. dartdadada

    good luck! aku nk tmbh lg sorang plak ni haha

  1. yusmEa

    yana : alololo..meh la dtg cni lawat aku

    mya : hehe..bljr la byk2

    anum : arigato!nnt smpai ms anum jgk

    dart : tula!hayak!!!hehe..nway omedetou.tc dart!!

Post a Comment