Kek Gulung yg Tak Jadi..

Posted by yusmEa Labels: , , ,

Hihi..tajuk post ntah pape je. Actually..I was like..really nak mkn kek gulung or something sweet lately. Nak beli kat kedai..not too easy to fine yg bole mkn. Si, I decided to make the kek gulung by myself. Very excited sbb dah lme sgt xbuat kek. En suami yg before ni sgt rajin buat kek terutama cheese cake die tu, dah makin tak berapa nk rajin da. Hehe..sejak ade personal chef kat rumah ni la kot.

Ptg Jumaat aku ade appointment with the dentist. So, after dah settle with the dentist, solat Maghrib, we had our dinner, then terus cabut pergi carik brg. Blk je rumah..aku pun start la bukak silat kt dapur. Tp of course la ade en suami as my special assistant. Hihi...tugas die pukulkn telur & tepung..as usual. Tapi ntah kenapa, this time telur tu pukul lame cmne pn, xnaik2. Ishhh..awat cair je ni...Tapi sebab dah cmpur adunan, bakar la jugak kek dat nite walaupun tau hasil yg bakal diperoleh. Dah masak je kek..tgg die sejuk dulu. Maksudnya..esk pagi2 (Sabtu pagi) br nk letak cream b4 gulung.

Tapi..mmg xde rezeki la. Kek mmg xnaik betul. Sedih je..mcm mkn kulit roti la pulak rasa sbb xnaik. Haha..maji aku frust menonggeng. Bole la nk mkn kt rumah berdua ni. Nak kasi org mkn,mmg xla kn. Nak buat mcm mne...Kne la cube lagi next time. Actually, Sbtu mlm tu ade jemputan kt rumah K Fatin n Abg Zam kt Toyohashi. Jadi ingkat klu kek jadi, nak buat la satu lagi nk bwk g sana. Maka..xdptla nmpknya.

So..terpaksala pk bnd lain nk bwk pergi sana mlm tu. Tgk punye tgk blog2 org..terjumpe satu resepi roti jala from blog K Hana Kanazawa. credit to K.Hana   Resepi roti jala tu mmg la seperti biasa je. Tapi yg menariknya tu..K.Hana gune botol mayonis yg ade mata serampang tiga tu nk jd penjala. Aku pun mne ade penjala roti jala tu. Jadi, dpt la satu cara baru nk buat roti jala. Terus ajak en suami pergi 100 yen shop beli botol mayonis tu. Blk, terus masuk dpr, masukk lunch, smbung terus roti jala & kari ayam.







Alhamdulillah..selesai satu perkara. Dapat jgk tambahkan menu kt rumah K Fatin smlm. Thnx K.Fatin n Abg Zam..sgt sedap dinner smlm. Seronok btul ade 'big family' mcm ni kt Nihon ni...



1 comments:

  1. アヌム ちゃん

    wah sgt terer pandai buat roti jala..tak pernah try lagi..huhu~

Post a Comment