流しそうめん 釜ヶ滝滝茶屋 (Kamagataki Nagashi Somen)

Posted by yusmEa Labels: ,

Sejak makan nagashi somen kt Kagoshima time trip g Kyushu awal thn aritu, rasa teringin la sgt nk pergi mkn nagashi somen lagi. Try carik area Aichi..xde la pulak. Plg dekat ade dekat Gifu. Sebab situ byk kwsn 滝 (たき‐air terjun). Kepada yg tak tau, nagashi somen ni ialah somen (salah satu jenis mee jepun) yg dimakan smbil dialirkan dlm buluh or ape2 jela tmpt yg berair. Ade je alat utk mkn mcm tu kt rumah, byk jual kt kedai. Cthnye mcm gmbr kt bwh ni pinjam gmbr dr Google@Amazon website

アニマル 流しソーメン ペンギン
クックジョイ 流しそうめん そうめんや

Tapi mkn kt rumah dgn mkn kt tepi air terjun mestila lain kn perasaannya. Nagashi somen ni mmg best mkn waktu natsu (summer) mcm ni. Jadi ari Sabtu aritu berlepas la kami ke Gifu utk menikmati kehebatan nagashi somen ni. Kat tmpt tu ramai gak 芸能人(geinoujin) dah pernah dtg. Tu pun tau dr website dia la.

Tapi nasib kami agak kurang baik. Pagi tu hujan la pulak. Tapi sebab dah yoyaku, kena la jgk pergi. Pergi kwsn air terjun time hujan, mmg la xbest. Smpai2 kedai tu xde org, sebab hujan br jugak start kot. Org dah blk la kirenya. Kami smpai around 1130 am. Pakcik kedai tu suh ktrg g tgk taki. Jln sket je, dah give up. Dah la ujan, licin, xde org plak tu, taknak la pergi tgk taki. Hehe..klu cerah ok la jgk. 

Patu ktrg pun order mknn termasuk la ikan bakar. Ikan ni nak tangkap sndr pun bole. Ade mcm kolam kt tgh2 tu. En suami pun try la nk tunjuk bakat. Hehe, senang je tangkap die, ltk sekejap je umpan, dah dpt. Cuma time tarik tu kena cpt, kalau x terlepas blk. Gmbr xberapa dpt nk tangkap. Satu sebab cpt sgt. Kedua, sebab cuaca xberapa baik nk tangkap gmbr.

Ippan teki ni, kedai ni xdela sesedap kat Kagoshima tu. Tsuyu die masin terlebih. Patu, set mknn die pun x sebest kt Kagoshima. Tapi xpela... Dah tau, mybe xdtg dah kot. Hehehe..Ni antara gmbr yg dpt snap. Kamera terlupa bwk. Jadi pakai iphone je amek gmbr. Mmg xmenarik la kn. Bole la buat kenangan je..



Suasana dlm kedai

Food set 

Somen yg tgh mengalir

Ikan yg en suami tangkap. Sedap!

Sygku la..

1 comments:

  1. アヌム ちゃん

    waa tak penah try somen tu..sedap eh..kne ajak centa hati try jugak ni..hihi..aa natsu2 ni teringin nk berendam dekat taki pun adaa..tp sejuk lg kot air kan..huhu

Post a Comment