Another Summer Day!

Posted by yusmEa Labels:

Panas & melekit. Angin kipas pun rs suam2 kuku je. Tak sama mcm panas kt Msia. Kat tv pun keluar mcm2 berita time pns2 ni..So, people..pls be extra careful.


  • Minum byk air. Kat berita byk cerita psl org yg kena demam panas time musim panas ni. ne of the reason, sbb dorg 我慢 (control diri) dari guna air-cond, or kipas sebab nak 節電 (save electricity) semenjak peristiwa earthquake & tsunami kt Sendai aritu. Org yg lebih arif dah keluarkan nasihat, sila jgn terlalu bertahan smpai xnak guna langsung air-cond or kipas sbb nk jimat elektrik smpai memudaratkan diri. Kalau suhu dah smpai 30 degree tu..tak kan nak mati lemas dlm rumah kn. Jadi..pandai2 la menggunakan kemudahan yg ade dgn sebijak2nya. Bukan berlebihan.

  • Kes kebakaran pun byk berlaku. Byk kejadian happen sebab dorg pasang kipas dkt dgn area tingkap @ langsir. Jadi..klu dah seharian pasang kipas, motor kipas pun panas la. Akibatnya, sedar tak sedar, langsir yg berdekatan bole terbakar dgn haba drpd motor kipas tu. Tambah lagi time tu tgh sedap tido..mana nk sedar kn. Jadi..berhati2 la. Jgn letak kipas kt sebelah langsir or any kwsn yg ade kain ke atau ape2 yg mudah terbakar. Keselamatan perlu diutamakan.

  • Satu lagi, kes food poisoning. Musim panas ni bakteria & virus mmg galak gile berkeliaran. Termasuk la jugak serangga mcm lalat dan sebagainya. Make sure, every time nk mkn, check dulu makanan tu. Kalau bole, panaskan lauk before makan. Or masukkan lauk dlm peti ais if berlebihan. Basuh tgn elok2 before masak & makan. 
Musim panas ni ade byk matsuri (festival) terutamanya pesta bunga api. Pantai pun semakin meriah. Sebelum start puasa ni, marilah pergi berkelah or BBQ. Bestnya!

1 comments:

  1. アヌム ちゃん

    thanks sharing yus.tu la natsu ni asyik kena ulser je.ni pun ada lg..minum air pun tak hilang2..panas sgt kot..sob2..

Post a Comment