Kek Tiramisu

Posted by yusmEa Labels:

Utk reference sendiri. Aku tgk resepi kek ni dari byk2 website. Last2 cmpur aduk sini sana sket..jadila kek tiramisu yg simple ni. Aku tgk kt website bangumi Jepun. Sape nk try, sila la


Bahan-bahan
250 g cheese cream / mascarpone cheese (biar suhu bilik 3 jam)
4 biji telur (amek kuning telur je)
roti lady fingers / biskut ape2 yg sesuai / kek plain ape2
air kopi agak pekat
75 g gula
cocoa powder

Cara-cara
Mula2 pukul kuning telur dgn gula. bila gula dah hancur sket, pukul telur atas air panas nk bg telur tu masak sikit smbil kacau selalu. kalau x nnt berketul. patu, masukkan cheese tu sikit2 smbil pukul.dlm bekas yg nk buat kek tu, susun roti lady fingers / biskut / kek yg dah direndam dgn air kopi pekat tu bagi jadi base kek. rendam jgn lama sgt.skadar celup bg air kopi meresap je. ptu letak la cheese yg dah dipukul ngn telur td.kalau nk buat byk2 layer, ltk la lagi roti / biskut tu atas cheese.patu letak cheese lagi. atas sekali, tabur la cocoa powder dah siap bole la simpan dlm fridge dlm 8jam ke. klu nk cepat, letak dlm freezer pun bole. patu dah bole la mkn..hehe

3 comments:

  1. アヌム ちゃん

    waaaa oishiisou..terasa nk makan la pulak kek nih..heeee

  1. lieynanilaz

    mudah jerk buatnya...tapi memang sedap beb...sukaa makan..hehe..

  1. yusmEa

    anum : ape lagi..bersilat la kat dapur skg.hehe

    lieynanilaz : kan2..sedap dan senang buat. hehehe

Post a Comment