Dah masuk minggu 37 da...

Posted by yusmEa Labels:

Wah..cpt betul ek masa berlalu. Da 37 weeks da baby dlm perut ni. Anytime je bole keluar. Aku mmg setiap masa doki2 la skg ni. Bila rasa sakit perut sket je, da rasa cm gabra..haha..mana la tau, da nk beranak ke kan. Rasa mcm ade je bnd xsetel lagi utk proses nk beranak ni. Ape ek? Erm..harap2 semuanya ok. Semoga aku diberi kekuatan & semangat sepanjang proses nk lahirkan baby nnt. Semoga baby pun senang keluar, sihat. dan xde masalah lain. Aritu kan pergi hospital doktor ade kata psl anemia tu kn..skg ni mmg tiap2 hari kena mkn ubat la. Sehari 2 kali, pagi & mlm. Dlm masa yg sama, pil iron pun mkn jgk. Aritu sembang2 dgn mmbr, doktor la mmbr aku tu, dia pesan, utk kesan yg lagi baik, iron kena mkn sekali dgn vit C. So, sekarang ni aku amalkan la amik dua2 sekali serentak. Hopefully membantu. Ubat yg doktor bagi tu, ade kesan sket. Aritu doktor da kate, kalau mkn ni, mungkin akan ade rasa sakit perut ke, kimochi warui ke, cirit birit ke, or maybe najis akan jadi lebih gelap dr biasa. Hehe.. Aku ade jgk la alami tu kdg2. Tapi sebab doktor da bgtau awal2, xdela risau sgt. Kecuali smpai tahap yg melampau baru la bole kot nk mengadu semula kat doktor. Ade artikel yg aku baca tu, dia pesan suh minum air byk2 after mkn ubat ni utk elakkan kesan2 sampingan tu. Antara bhn mknn lain yg selalu disarankan yg mengandungi iron yg byk ialah bayam & daging merah. Anemia aku ni tahap sederhana je. Kpd yg taktau ape tu anemia, anemia ni kekurangan darah or tahap hemoglobin dlm darah kte rendah. Kadar normal ialah 11 mg% ke atas. Tapi dr result darah aku aritu, Hb aku 10.4 mg%. Tahap yg teruk ialah bawah dr 9 mg%. Jadi, aku kira tahap xdela berbahaya. Cuma takut ade kesan smpingan especially nnt time dah beranak. Ade kes org yg kurang Hb ni boleh tumpah darah lepas beranak. Jadi now mmg kena berhati2 dan tak bole mls mkn ubat. Kpd semua readers, pls pray for us. Semoga semuanya dipermudahkan Allah..amin :)

2 comments:

  1. *nknadya MNA*

    semoga selamat lahirkan baby yg sihat dan comelll. take care:)

  1. yusmEa

    tq keren!!

Post a Comment