Penangan Pulut Durian

Posted by yusmEa Labels: ,

Salam to all,

Huhu..akibat penangan pulut durian yg sedap..maka aku yg sengsara. Hehe..aku tgk kt fb ramai la sgt kawan2 kt Msia yg makan pulut durian. Tringat la plak kt pulut durian yg mama selalu buat. Disebabkan kat kedai halal Anjo ade jual durian frozen, maka aku pun pujuk la en suami nk beli. Akhirnya berjaya dan Jumaat mlm lepas kami pun p la membeli belah kt kedai halal tu. Macam2 la beli..termasukla kenyang beriyani special yg sgt2 la special + sedap.



Hari Sabtu baru beli beras mochi. Jadi mlm tu baru start tanak pulut + buat la segala persediaan utk menikmati juadah yg aku inginkan tu. Aku buat pulut durian style utara. Resepi dari arwah tok aku la kot. Mcm biasa..tanak pulut durian mcm tanak nasi. Patu..santan dalam 2 cawan kot campur ngn garam. Aku masak sikit santan ni sebab guna santan serbuk la katakan. Da siap tu..maka makan la dgn durian dan gula yg ditabur atas pulut tu. En suami kata..masa dia belajr kt MRSM Balik Pulau dulu..dia tabur garam atas pulut tak letak dalam santan. Erm..sama jela kot. Nnt dalam perut bercampur jgk.



Durian tu ingat kan sikit. Rupanya xde bijik..jadi isi dia padat la. Agaknya sebungkus tu ade la dlm 5-8 ulas durian yg dipek segumpal tanpa bijik kot. Aku mkn mmg la xingt dunia sbb sedap. Patu nk tido mlm..adeh..panas gile!! Dgn tak bole nak tido..kalih sini tak selesa. Kalih belah sana..rasa nak muntah. Serius rasa mcm perasaan tak best tersgt2. Tulaaaa..mkn lagi durian byk2. Esk pagi tu en suami kata dia pun xselesa perut jgk. Haha..terus tak kasi dah aku mkn pelik2 time pregnant ni. Yela2..ni last la...alhamdulillah dpt jugak la merasa walaupun sengsara sikit. Hihi

3 comments:

  1. efa

    waah sedap durian huhu

  1. Nurulezzah

    orang kata kalau makan durian dengan pulut nanti senang sakit kepala . tapi ikut org jugak kot . hehe .

  1. yusmEa

    tula..tp da tringin..nk bt cmne..:)

Post a Comment