Laksa Johor

Posted by yusmEa Labels:

Perabih stok ikan yg ade dlm peti ais last weekend. Jadila lak Johor ni. Hasil gabungan resepi mama dan mak mertua ku.


Ni resepi dr mak mertua ku

Bahan untuk kuah:-
3 keping ikan tenggiri
2 ekor ikan kembung
2 cawan santan pekat
4 biji bawang merah - ditumbuk
3 biji bawang putih - ditumbuk
1 sudu cili boh
3 sudu rempah kari ikan
2 sudu kerisik
3 tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan
2 keping asam keping(asam gelugor)
sedikit garam & gula - untuk perasa
minyak untuk menumis

Cara:-
1. Ikan direbus & air rebusannya digunakan untuk kisar isi ikan.
2. Cili boh + rempah + sikit air jadikan pes.
3. Panas minyak, tumis bawang sampai naik bau.
4. Masukkan pes cili+rempah tumis sampai naik minyak.
5. Masukkan sikit air, isi ikan kisar & santan, biar sampai didih.
6. Masuk kerisik, daun kesum, bunga kantan, asam keping, garam & gula.
7. Biarkan kuah sampai masak, kalau terlalu pekat boleh tambah air sikit.

Persediaan laksa:-
1. Spaghetti
2. Ulam - Taugeh, Kacang Panjang, Timun & Bawang Besar
3. Sambal Belacan - Cili Merah + Belacan + Perahan Limau
4. Kuah

Mak selalu masak laksa ni time hari raya. Sedap laksa mak. Hehe..nnt blk Msia nak mkn byk2 laksa mak buat

4 comments:

  1. efa

    hehe sedapnya laksa lapar terus hehe

  1. アヌム ちゃん~~

    sdpnyeee..kalau buat xde daun kesum n bunge kantan jadi x agak2nye eh..huhu~

  1. yusmEa

    efa : p la buat.efa kn pndai msk

    anum : haha..org buat pun xpkai daun kesum ngn bunga kantan.ape yg ade je..hihi

  1. アヌム ちゃん~~

    tulaaa.nak buat gak nnt..penah buat sekali je..tp time tu ade bunge kantan n daun kesum.hihi..nak try gune ikan sardin tp xtau sedap ke x nnt..

Post a Comment