Akhirnya..lahirlah putera sulung kami..

Posted by yusmEa Labels: ,

Alhamdulillah syukur yg tak terhingga dipanjatkn pada Allah SWT. Pada tanggal 19 Oct 2011, pukul 10:10pm selamatlah dilahirkan putera sulung kami, Iyaad Zakwan bin Ilzam dgn berat 3.478kg. Alhamdulillah jgk, both ummi dan baby berada dlm keadaan yg sihat.

Mcm2 bnd nk cerita. Sebab pengalaman pertama, patu, nk simpan utk memori ms akan dtg. Hee..Kisah bermula bila aku da overdue..patut due Ahad 16/10/2011, tp baby xnk lahir2 jgk. Tapi kontraksi da start rs dr Ahad tu lg. Smpai la Isnin, patu Selasa, rs kontraksi tetap ade. Cumanya, kadang2 ade, kadang2 hilang, kejap2 kuat, kejap2 perlahan.Hari Selasa aku da tahap stress sket sbb sakit rs mcm kuat, smpai nk tido pn xleh. Tapi, bile da ptg sket, rs tu hilang. Dgn en suami yg xleh nk blk awal plak, lagi bertambah stress la sbb rs mcm kena hadapi sorg2. Hahaha..

Patu, Selasa mlm, tido agak awal. Sebab perasaan tak best, dgn perit pn rs xselesa. Kul 2 pg cmtu, terjaga nk p toilet @ perut da start rs kontraksi blk. Kejap2, terjaga. Kdg2 bila aku sakit tu,en suami pn terjaga jgk. Dnasib baikla dlm mamai2 tu dia tlg jgk gosok2 pinggang aku. Maka, berlanjutan la rs sakit smpai la dkt pukul 5 pg, aku bt keputusan kena bgn jgk. Solat Subuh, dan rs pg tu mmg da smpai ms kena g klinik.

Da kjt en suami bgn solat, bgtau dia rs mmg kne g jgk la klinik ni. Dia pn kata ok, so aku kate dlm kul 6 lebih nnt nk call klinik. En suami pn bgn, trs siap2 mndi sementara aku ready2 kn bekpes. Yela..manala tau kena tahan wad, kang xde mknn, kelaparan la plak.

6:15 am : En suami call kn klinik. Terangkn keadaan aku time tu, yg skt dlm ms lebih kurang selang 7-10 mnt. Nurse kata da bole dtg klinik tp kena mkn dulu sbb xsempat nk readykn bekpes utk aku. Xkisahla, sbb ktrg mmg tgh mkn pun time tu. Barang2 semua da ready.

715 am : Gerak g klinik. Nasib baik dkt je klinik dgn rumah, dlm 5 mnt kot naik kete. En suami pn da cll bos dia kate nak cuti aritu dgn esknya. Smpai2, nurse bg baju dgn kelengkapan yg mmg dpt dr hospita, satu beg yg penuh isi maternity pad, cleanser cotton, bra & spender maternity (spender tu bole bukak kot bawah, senang time nk check pape), dgn mcm2 lg la. Disebabkan xde blk kosong, aku kena dok ward share. Tapi mcm ok je sbb xde org pn. Alat utk check jantung baby dipasang kt perut. Kena bwk g mana2 je bnd alah tu.

8 am : Nurse dtg pggl utk check. Doktor check, bukaan br 3 cm. Aiyak..lme lagi la mknanya ni. Kena tgg kat ward dulu la nmpknya.

945 am : Nurse dtg lg. Kali ni bg ubt utk berak. Haha..mmg masuk je ubt dlm bontot, terus dia suh lari g toilet. Membuang la aku dgn lancarnya. Hehe..tp mcm awal sgt la plak. X ke??hihi

1030 am : Dpt masuk bilik perseorangan. Alhamdulillah, dpt la selesa2 sikit. En suami pn dpt la dok dgn lebih best sbb ade sofa yg bole baring semua. Kontraksi da start dtg dgn lebih kerap. Tapi, bile xsakit, still sgt mampu nk sembang2 gelak2 dgn en suami.

11:30 am : Lunch. Tapi xdpt mkn ape sgt sbb dorg xbuat lauk spesel utk aku. Maybe dorg ingt aku bole asing2kn je bnd xleh mkn dr lauk yg dorg bg. Huhu..last2 mkn syr sket je ngn nasi n lauk yg en suami amek dr rumah. Xpela dr xde..lg pun aku bukan larat sgt nk mkn.

12 pm : Kontraksi dtg stp 3mnt

5 pm : Da xleh tahan sakit ni. Makin kerap da lama. Rasa mcm nk jerit je kuat2. Sian en suami yg pnt menunggu. Nak tido kjp2 pn susah sbb aku asyik skt je. Kjp2 kena kipas, kejap2 urut blkg, urut kaki. Adoi klinik ni pulak xde nk pasang ekon kuat2. Jimat elektrik la katekn.

6 pm : Da tak tahan sgt. Suh en suami pggl nurse. Dia pun suh aku gerak g 陣痛室 (blk contruction, blk tunggu nk masuk labor room). Sakit mmg da tak terkata la. Chek br bukak 5 cm. Ya Allah lmbtnya..dr td br 5 cm. Nurse masukkn air gula kt bdn. Aku siap tnya..nurse xde ke cara nk hilangk. sakit ni..dgn harapan dpt la ubt tahan skt cm kat Msia tu ke. Tapi, jgn harap. Dorg mmg nak suh semua shizen (natural) je. Maka kena la aku tunggu je lagi. Tnye lagi..agak2 bape lama lagi ek. Ade x smpai 2,3 jam. Dia kata..ye kot.Wahhhh lama nye lagi!!!!Aku da tahap xleh tahan sgt ni skt. Da bc2 pape ayat dan selawat pn semua dlm hati. Sebab nk kontrol nafas lagi..Mmg taktau la nak kate mcm mana. Nasib baik la en suami setia di sisi. Everytime pn layan je isteri dia ni. Tlg gosok pinggang, kipas, selawat, baca doa2..Tak tau la dia rasa ape everytime aku genggam tgn dia kuat2 tahan sakit kontraksi tu.

7 pm : Nurse ajak masuk 分娩室 (bunbenshitsu) bilik bersalin. Masa tu rs lega sikit sbb da masuk satu lg step. Sket je lagi..hati aku berkata. Hehe..Kali ni rs nk meneran tu da start rs sket2. Tapi nurse rilex je lagi. Pggl doktor, dia check..ptu dia kate nnt dia dtg lg kul 9. Haaaaa???? lamanya!!! Tp klu bfore tu da nk terkeluar, dia dtg la. Adoiii..mmg aku rasa mcm taktau la ape rasa. Smbil tahan sakit, mata mmg da lalok2 da. Taktau la pesal, sbb penat kot. Kira aku mcm dlm dua alam yg berbeza. Bila sakit dtg, aku sedar. Kalau x, mcm nk tido je rs.. En suami masih lg jd pengipas setia aku. Padahal dia cte blk, sbnrnya sejuk je bilik tu. Dia smpai seseme..haha..tp aku tahap panas xingt punya la.

Bila sampai satu tahap, nurse kata da bole start teran sikit2. Smbil tu dorg mmg xlupa la ajar cara bernafas. Mmg sgt berguna la. Aku pn still bole ikut apa dorg ckp. Cuma, kdg2 rasa mcm xmampu nk tahan sakit smpai kontrol nafas. Tp sbnrnya, bila kontrol nafas mcm tu, dpt jgk kot rilex kn sket rs sakit tu. Around kul 9, doktor dtg. Dia check, dorg pesan, rasa bak teran, teran je ek. Aku mula2 xbape pandai cmne nk teran. Tapi lme2, bila sakit nk teran tu makin terasa, aku tau da. Rasa dia mcm kena cirit birit or skt perut yg sgt teruk, rs nk teran masa nk berak, nk kena teran jgk sbb taknak kuar. Haha..serius bile rs nk teran tu rs mcm smgt membara2. Tp bila abes je teran, mcm xde perubahan je, rasa mcm nk putus asa. Tapi doktor ngn nurse xabes2 kate, jyozu2..( maksdnya..bagus2) Kira cara aku teran tu da sgt bagus la utk kuarkn baby. Bila dgr tu, rs smgt la jgk nk teran lagi. Tapi serius, byk kali gila aku teran,tak kuar jgk baby ni. Doktor kata sbb baby first, jadi saluran antara rahim ke pintu faraj tu still keras, jadi mcm agak jauh utk baby kuar. Kena berusaha keras! Haha..

Then, rasa doktor mcm inject kot. Patu dia gunting sket bhgian bwh tu. Tapi xdela rs skt pn sbb sakit yg memulas2 tu lagi terasa. Tbe2..doktor pesan suh teran smbil pegang tepi katil tu, jgn pegang en suami or nurse (hehe..sepanjang teran mmg abes tgn nurse semua aku capai nk genggam), patu pandang perut, mksdnya kepala kena tunduk,jgn dongak..then..ms teran jgn kuar suara. Dia kata sket e lg ni. Maji bile dgr tu aku mmg xpikir apa da. Nk cpt je rasa nk teran..walaupun agak susah nk teran xkuar suara. Hehe..kena bertahan! Last sekali aku teran tu, mmg terasa ade sedebuk bnd da nk kuar, tp sgt besar. Jadi aku teran sekuat2 hati jgk nk bg kuar smbil nurse tu tekan perut aku. Serius sebenanr ya agak sakit la dorg tekan sbb ra takleh nk bernafas. Haha..tapi aku da xpedulik. Baby mesti dikeluarkan. Tgk2..Plupp...terkuar la baby diiringi suara dia menangis.

10:10 pm : Alhamdulillah..akhirnya selamat la aku melahirkan baby comel kami Iyaad Zakwan bin Ilzam. Terus aku sebut alhamdulillah byk2 kali kuat2. Rasa mcm tak terkata la nikmat masa tu. En suami cium aku kt dahi. Air mata dia kuar..terharu....Aku pn taktau la rasa ape time tu..Tapi mmg bersyukut sgt2. Dorg trs ltk baby atas dada aku. Aku usap2 bdn dia yg still ade darah2 lg tu. En suami sempat amek video. Gembira tak terkata la aku ni. Kul 10:18pm, uri selamat dikeluarkan.

Pastu en suami kena kuar kjp dr blk bersalin sbb doktor nk jahit bhgian yg terkoyak. Sakit la jgk rasa. Tapi tahan je sbb aku pn da xlarat sgt. Dgn sakit bontot nya sebab lama gila duduk dlm posisi nk beranak tu. Kaki smpai gigil2 dr time nak beranak lagi tahan sakit. Smbil2 tu layan gak la sembang dgn nurse n doktor.Padahal aku da xlarat tahap gaban..tp sbb aku ni mmg ramah tamah (haha), jd sembang jela smbil tgk dorg bersih2kn baby. Patu nurse pakaikan pad, salinkn baju semua utk aku.

Da setel, dorg pggl en suami msk. Aku kena dok dlm blk tu lg lebih krg 2 jam sbb nk bagi rahim berehat. Tulang bontot mmg skt gile la. Tapi dorg xkasi tidur mengiring sbb takut rahim lari. Jadinya mmg kena bersabar jela tahan sakit. Nak tido pn xleh sbnrnya sbb skt sgt..xselesa. Tp tunggu jela. Baby pn elok je tido kt sebelah aku. En suami..sprt biasa, setia menunggu.

Kul bape ntah, nurse kata da bole masuk bilik. Aku nk jln pn xlarat, sbb skt tulang bontot tu. Jd dorg kena papah aku jln g bilik. Rasa terawang2 gila. Masuk je blk, trs baring. Mntk kt nurse pain killer sbb sakit teramat sgt tulang bontot. Xleh nk tido. Da mkn, cuba jgk tido. En suami pn selamat la jgk terbaring kt sofa kt sebelah aku.

Begitula kisahnya sehari aku bergelut
utk melahirkan seorg lagi umat Nabi Muhammad SAW. Terima kasih Tuhan atas kurniaan Mu. Terima kasih jgk utk semua ahli keluarga & kwn2 yg xputus2 doa dan bg semangat. Dan ucapan terima kasih plg tak terhingga buat en suami tersayang atas semua bnd. Thank God I found U. Kalau syg xde, mcm mana la agaknya org ek :) Luv u til eternity!! Pasni kte ganbare didik anak jd anak yg soleh ek.

10 comments:

  1. Wani

    huuu..terharunye cerita Yus >.< take care yus ^_^

  1. アヌム ちゃん

    Omedetou yus..thanks for sharing your story..alhamdulillah dh selamat semuanya kan..baby iyaad comel..ape mksud nama dia..huhuu

  1. Nurmahani

    mia. menangis aku bc citer ko. huhuhuh. take care ye.

  1. :: toing toink ::

    oh...sweetnye abg sye...hehe...c0ngratz kak yus!!
    c0mel je iyaad ni... ^_^

  1. nadhrah

    TAHNIAH yus!!..alhamdulillah yus...syukur..happy for u..take care ye..nnt update~..hehe

  1. * Miss Nanadya MNA*

    congrats my fren :)

  1. Jaffrey

    alhamdulillah. congrats untuk yus and husband. memang besar pengorbanan seorang ibu. hehe.

  1. Myra

    bestnye baca cite ko...tahniah lagi sekali! iyaad cpt2 balik msia tau! hehe

  1. Harley

    Congratulations Yus dan suami!!! May Allah SWT bless you and your whole family with health and happiness okay!

  1. yusmEa

    thnx all keren, fathin, jep, harley, anum, madue, k wani, ira

Post a Comment