Makang Ikang

Posted by yusmEa Labels: ,

Hehe..cm orang T'ganu plak. Nway..weekend lps ni ialah weekend ikan. Hari Sabtu, en suami ajak makan kat kedai maguro (tuna) kat Yokaichi, Mie. Dah byk kali nak pergi tapi asyik tertangguh je dgn mcm-mcm alasan. Kali ni, mesti jadi punya plan la. Kebetulan, kami nak pergi Nagashima Outlet nak carik barang utk abg ipar ku. Jadi alang-alang dah dekat tu, terus jela pergi.

Kami sampai pun dah malam. Pagi tu mcm-mcm tempat dah pergi. Sebenanrnya pagi tu kami buat sesi melawat klinik. Haha..nak pergi check sinutus aku ni..tapi semua klinik penuh gila. Orang Jepun ni memang suka pergi klinik la agaknya. Kena tunggu sampai ke petang. Tu yg jadi lambat tu. Tapi xpela memandangkan kedai tu bukak for dinner pukul 6 pm.

Kedai ni biasa je kot. Tapi bagi org Msia yg tak bole nak makan daging or ayam kat kedai2 Jepun ni, seronok la kot dapat makan ikan yg rasa macam ayam. Semua menu maguro. Rambang mata nak pilih mana satu. So, akhirnya kami pun decide nak makan apa..Makan sampai kenyang gila! Sampai tak larat nak bergerak.



Appetizer

Mine 

En Suami's

テールステーキ(Steak Tail) - Penutup

Banyak kan kami makan. Oleh kerana mood makan ikan masih membara-bara lagi..semalam kami pun beli la ikan kajiki utk dinner. Masa beli kat kedai, isi dia memang nampak sedap je. Mahal sikit la utk dua keping tapi xpela, beli je sbb nak makan. Malamnya, chef en suami pun masuk la dapur. Hehe..aku tukang pantau je. Kami buat Kajiki Fried je pun. Guna serbuk roti. Rasa dia..sedap. Tapi, isi dia tak sekeras maguro. Lembut je..

Letak garam,  black & white pepper

Salut dgn tepung, telur & serbuk roti

Siap utk dimakan. Hehe..sori la gambar kurang memuaskan
TQ en suami sebab sudi jadi chef semalam. Siap ada cheese cake lagi =)

3 comments:

  1. Myra

    sedapnye dapat makang ikang :))

  1. yusmEa

    hehe..memey la sedap..
    ira..ko make ike..bukan makang ikang
    =P

  1. Myra

    aku nak belajar bahasa shah lak..hehee. nnt balik k.tganu kena ckp makang, balik rumah baru buleh ckp make ;)

Post a Comment