Pipi Yang Kemerah-merahan

Posted by yusmEa Labels:

Iyaad sejak dr lahir mmg da byk ruam kt muka n kepala. Tapi aritu mcm da elok. Tak lme pstu, naik blk ruam sket2 kt pipi dia. Org kata ruam susu. Tp aku nmpk mcm kulit kering je sbb sejuk kot. Bile ltk lotion, pipi kiri da elok. Tp pipi kanan x baik lg. Makin lama makin merah & makin teruk. Sebab dia ni ade tabiat suke gosok & garu muka n kepala time ngntuk or nangis. Lama2..jadi mcm berair sket. Jadi ummi kne selalu lap pipi dia dgn kain yg basah dgn air suam. Kesian tgk pipi dia cmtu. Taktau la dia sakit ke x.

Terukkan pipi dia
Tp bole tersengeh2 je lagi
Sebab tak tahan tgk anakku yg macam kesian je tu..ktrg pn bwk la g klinik. Dapat cream utk sapu kt pipi n bdn, serta lotion utk kepala. Sementara nk tgg ruam elok, doktor kate stop dl la lotion yg biasa pkaikn utk dia kt rumah. Blk je rumah, trs pkaikn cream tu. Ptg tu nmpk da kering air kt pipi dia. Bgn tido esk pg, tgk da mcm ok. The next day, getting much much better!! Cpt gile kesan ubt tu. Alhamdulillah!!! Pipi Iyaad da kembali pulih. 2 hari je..

After - Day 1
After - Day 2

Harap2 psni xnaik lg ruam tu. Kesian tgk Iyaad..

10 comments:

  1. εïз mummyHaza εïз

    alahai sian Iyaad... anak haza pulak ade eczema kat bawah mata kanan.. lain2 tempat xdek...

  1. Wani

    alahi kesian >,< nasib baik dah elok ^_^

  1. yusmEa

    haza..ala siannya. mesti dia xselesa tu. ade ltk ubat?

    k wani : tula..alhamdulillah da semakin ok

  1. アヌムちゃん

    pic mula2 tu teruk nampaknya.mcm sakit+pedih je kalau tengok
    yg last tu dah comeii dah.heee

  1. yusmEa

    anum : kann?? kte tgk cm skt..die mesti lg x selesa

  1. madoct10

    mcm eczema..shisshin or atopi.... aidil dulu pon mcm tu.nanti dh start mkn, hati2 ek...bg satu jenis satu jenis...senang nk detect dia tkleh mkn apa.bby kctni pun cam nk ada eczema..dr dah bg shower gel ngan lotion yg hypo allergenic..

  1. yusmEa

    k ct : sou sou..shisshin. ermm insya Allah nnt nk bg mkn try bt cm k ct kate. bg satu2..org pn xtau ape yg org mkn yg dia x ok.hehe

  1. Aya

    eeiii..bambamnye pipi. rasa nk cubit2.. pki kan mitten slalu biar dia x garu2, nnti jatuh saham baby handsome ni. hehe :)

  1. Keedoe

    Itu bukan kemerah merahan.. itu merah pekat!! hehehehe Sian la pulak.. tp nasib baik da OK. Ko stand by je ubat tu utk bwk balik M'sia kot2 jd balik.. Nampak kulit dia mcm sensitif betul...

  1. yusmEa

    achik : baiklah auntie!! hehe baby bile kuar?

    cik long : kte mmg nk simpan pn ubat tu klu x abes lg.kulit dia mmg sgt sensitif je mcm

Post a Comment