Luka sana sini

Posted by yusmEa Labels:

Assalamualaikum, ohayo minna!

Harini 29 Februari, thn lompat. Cuaca pagi ni, hujan kat Chiryu. Mood skg, mestila bermalas-malasan smbil teman Iyaad tido. Padahal byk lagi perkara yg perlu di setel kn. Tapi si kecik ni klu tido mmg nak kena berteman je. Susah sungguh ummi nak bt kje lain.

Iyaad blom pndai meniarap sndr lg. Kena tolong tolak bdn dia baru la bole pusing. Tu pun kdg2 bile mode malas, dia statik je bdn cmne kte pusingkn tu. Tapi pagi ni nmpk cm ade usaha sket2 nk pusing sndr. Dok 2,3 kali nk mengiring, pusing bdn tp x berjaya. Berat bontot! Hehe..last2 menangis. Ape daa.. Selain dr pusing bdn nk meniarap, Iyaad sgt hebat 'mengetam'. Haha..tu istilah aku bg time dia 'mengetam', iaitu aktiviti dia mengesot2 kn bdn dia dr tmpt dia baring, pusing 360 darjah. Macam jarum jam pusing tu. Time dia pusing, kalau penat, rehat jap smbil hisap2 tgn ke, sembang2 ke, kdg2 termenung je sorg2, kumpul tenaga kot. Haha..sgt la comel!! Aku try nk amek video pusingan dia tu tp x berjaya smpai abes sbb sgt la take time. Nak tgg dia pusing smbil ambik video je, kang x buat bnd lain. Waktu dia mcm tu la bole nk bt kje sket sbb dia tgh leka.

Satu lagi perkara yg Iyaad suke buat ialah menggaru. Abes kepala, muka, kaki, perut..calar balar. Termasuk la tgn ummi dia. Kalau dia dpt capai je, abes dia garu smpai tggl bekas. Padahal ummi da potong kuku dia pndk selalu. Tapi sbb dia mmg menggaru sekuat hati, jadi smpai bole berdarah tau. Ade waktu, dia sndr buat, dia sndr yg nanges sbb sakit. Sebab dia da pandai angkat kaki dua2 belah ke atas, tgn pun capai jela bahagian kaki yg mana bole utk digaru. Smpai tertarik2 seluar dia capai. Tgk2, kat bhgian lipatan kaki kt lutut tu, da luka teruk. Adoiii..sian la plak tgk. Tapi..nk bt mcm mne. Tgn dia x leh di control. Iyaad, Iyaad..

Nak letak myk gamat bole x ek?

5 comments:

  1. εïз mummyHaza εïз

    ala... sian, mesti pedih time kena air... letak minyak gamat cepat kering :)

  1. yusmEa

    da ltk da. harap2 elok la psni..insya Allah

  1. MaMADeBOt

    akak slalu klo gatal2 bwh kelipat ni mcm enzima...
    ank sy pn cmtu dlu...
    dlu mmg xtau dia ada enzima, tp ble dia asyik garu smp bdarah2 bwk g klinik br tau yg dia da enzima...
    lg 1 mybe kulit dia kering...
    cube bubuh pelembab kt bhgian yg dia slalu garu 2...

  1. Keedoe

    Kalau ada olive oil silakan letak ye Cik Amira... Jangan biar lama2 sian si debab itu...

  1. yusmEa

    cik long..kte da letak gamat. da ok da.tp dia mmg suke menggaru bile kte nk tukar diapers terutamanya.sbb time tu seluar dibukak.hehe

Post a Comment