巻く寿司とおにぎり(Maki sushi and onigiri)

Posted by yusmEa Labels:

Salam to all..


Setelah sekian lama berhajat nk buat sushi, akhirnye last Friday berjaya jugak menghasilkannya.
Itu pun sbb ade en suami di rumah yg mengambil cuti. Terima kaseh en suami..kalau xde dia..maka xbergerak la projek buat sushi ni..hehehe

Mule2 nasi (beras Jepun) dimasak mcm biasa. Bila da masak, sejukkan sket..ptu bole la digaulkan dgn cuka sushi n garam secukup rasa. Agak2 da ok aji (rasa) nasi tu, maka bentangkanlah nori (seaweed) di atas tikar pembuat sushi yg boleh dibeli dekat 100yen shop.

Letak nasi di atas nori dan ratakan. Kemudian letak la inti sushi. This time kami letak tuna mayonis dan telur.


Lepas tu,gulungla sushi kita.Sambil2 tu tekan bagi kejap..kalau x nnt terburai blk sushi.


Siap!!!!sekali dgn onigiri..hehehe

tadaaaaaa...tp comot la sket.al maklumla pertama kali + org yg buatnye agak ganas n xsabar.itadakimasu!!!

4 comments:

  1. Yana

    Bestnya nampak....

  1. yusmEa

    mmg la best!

  1. :: insyirahismail ::

    blik malaysia nnti buat kn la utk kitorg...
    heheheh...

  1. yusmEa

    insya Allah..tgg~

Post a Comment